Opbeetplaat
Soms is het niet mogelijk om blokjes te plakken op de snijtanden in de onderkaak. Dit omdat de snijtanden van de bovenkaak te ver doorgegroeid zijn. Dan moet gebruik gemaakt worden van een opbeetplaat
Opbeetplaat
Soms is het niet mogelijk om blokjes te plakken op de snijtanden in de onderkaak. Dit omdat de snijtanden van de bovenkaak te ver doorgegroeid zijn. Dan moet gebruik gemaakt worden van een opbeetplaat
Welk type blokjes er gebruikt worden hangt af van welke afwijking er gecorrigeerd moet worden. De orthodontist zal adviseren welke blokjes in uw geval te verkiezen zijn.
Als u witte blokjes wil dient u dit vooraf te vermelden.
Deze blokjes worden gekleefd op de tanden. In de praktijk maken wij voornamelijk gebruik van zelf-ligerende blokjes. Vroeger moest rond elk blokje een elastiek gevlochten worden om de draad vast te houden. Tegenwoordig bestaan er ook blokjes met een metalen schuifslot, deze gebruiken wij in de praktijk. Ze gaan snel open en dicht waardoor je minder lang in de stoel ligt !
Bij deze moet er rondom elk blokje een elastiek gezet worden om de draad in de blokjes te houden
Deze blokjes zitten aan de buitenkant van de tanden maar zijn doorzichtig, ze vallen dus minder op. Deze blokjes zijn gemaakt van porselein.
Deze beugel kleeft aan de binnenkant van de tanden en is onzichtbaar. Ze moet individueel gemaakt worden en is dus voor iedereen verschillend.
Deze wordt gebruikt om de kiezen in de bovenkaak op hun plaats te houden, of om de kiezen iets naar achter te schuiven. Dit is vaak nodig om er voor te zorgen dat de kiezen mooi in elkaar vallen. Of om extra ruimte te maken.
Een groeibeugel wordt gebruikt bij groeiende kinderen. Soms is er een grote overbeet en staan de boventanden te ver naar voor (“konijnentanden“). De onderkaak staat dan te ver naar achter. In dat geval wordt gebruik gemaakt van een activator. Een groeibeugel zit los in de mond, hij is niet vastgelijmd.
Het is bij een groeibeugel belangrijk dat u op tijd langs komt. Eens volgroeid kan de afwijking niet meer gecorrigeerd worden, tenzij met een kaakoperatie. Ideaal is om deze beugel te gebruiken tijdens de puberteitsgroeispurt.
Er bestaan verschillende types. Welk type er gebruikt wordt hangt af van de afwijking.
De herbst is een scharnierbeugel. De werking ervan is vergelijkbaar met die van een groeibeugel. Het voordeel is dat hij vastgelijmd zit in de mond. Je kan hem niet vergeten te dragen. Deze beugel wordt soms ook bij volwassenen gebruikt.
Als de bovenkaak te smal is wordt gebruik gemaakt van een expansiebeugel. Ook hier bestaan weer verschillende types. Soms moet je zelf de expansiebeugel aandraaien.
Als we tanden willen verplaatsen hebben we soms steun nodig van het kaakbot om de tanden goed te kunnen verplaatsen. In dat geval maken we gebruik van botverankering. Dit gebruiken wij enkel bij volwassenen en kinderen ouder dan 14 jaar.